Grleno petje

on .

Ocena uporabnikov

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

 

Včerajšnji film me je spomnil na prebiranje knjig Fani Okič, ki je opisovala sibirski narod, kjer ljudje obvladajo več glasno petje. Pa da ne bo pomote - več glasno petje izvaja en človek. Hkrati. Naenkrat, ali kako naj razložim. In kaj je to posebnega? Hja, če normalen, pa dajmo raje reči, običajen človek, lahko poje en glas naenkrat, potem je sposobnost peti naenkrat štiri glasove, čudežno. In tako se tudi sliši.  Meni je naravnost noro. Neresnično. In še en dokaz kaj vse smo ljudje sposobni.
Znanje se prenaša iz roda v rod med mongolskimi, ruskimi, inuitskimi narodi. Peli naj bi praviloma le moški in to zato, ker je takšno petje za telo izredno zahtevno, čeprav niti slučajno ne izgleda tako. Tehnika je takšna, da se, na dolgi rok,  pozna pomanjkanje kisika, kar lahko škoduje ženskam pri plodnosti oz. plodu samemu. Zavzemajo se celo, da bi se lahko, izredno spoštovani, poklicni pevci grlenega petja predčasno upokojili. 
Naj vam raje dam nekaj linkov in poslušajte, se čudite, zakaj se ustnice ne premikajo, pa vendar iz grla prihajajo magični zvoki, ki te popeljejo tja nekam v stepo, pod nebo polno zvezd ali pa nemara kar med njih.

Žensko mongolsko grleno petje

Tuvansko grleno petje

Moško grleno petje

Mongolsko grleno petje   Kateri visoki C je že to  ;-)

 

Dodaj komentar

Prijava

Naroči se na RSS

feed-image Naroči se na novice